Kazan Sacları Kimyasal Yapısı

Kazan Sacları Kimyasal Yapısı

Basınçlı kap çelikleri olarak da adlandırılan kazan saclarının başında P harfinin olduğunu görmüşsünüzdür.  Bunun nedeni malzemenin P kalite grubu içerisinde yer almasıdır. Çekme ve akma mukavemetleri yüksektir. Yüksek sıcaklık şartlarında sürünme dayanımı ve çentik darbe dayanımı oldukça iyidir. Malzemenin içerdiği alaşım elementinin türüne ve miktarına göre mekanik özellikler değişkenlik gösterecektir.

Kazan Sacları Kullanım Yerleri

Kazan sacları basınca dayanıklı olmasıyla bilinir. Bu özelliği sayesinde endüstride farklı ürünlerin imalatında kullanılır. En bilinen üretim yeri Erdemir’dir. Mükemmel şekil alabilirliğe ve kaynaklanabilir olması diğer artılarındandır. Kaynak kabiliyeti ısıl işlem özelliklerine göre belirlendiğinden piyasada normalize edilmiş ya da sertleştirildikten sonra temperlenip satılmaktadır.

Yüksek sıcaklık ve basınç başlı başına tehlike arz eden bir konudur. Fazla basınç oluşması patlamalara, gaz sızıntılarına ve bunlara bağlı olarak yangına neden olabilir. Endüstride üretilecek basınçlı kaplar için malzeme seçimi bu nedenle büyük önem taşır. Kazan sacları kullanılarak yüksek basınca dayanıklı ürünler elde edilir. Sıcakla birlikte etkileşen buhar ve gazlar bir süre sonra korozyona neden olabilir. Kazan sacları korozyona dayanıklı özelliği sayesinde uzun süre güvenle kullanım sunmaktadır.

Yol, baraj ya da inşaat şantiyeleri gibi büyük çalışma sahasına sahip alanlarda kullanılacak araç üstü sistemlerin üretimi için kazan sacları kullanılır. LPG tüpler ve sıcak sıvı taşıyan boruların yapımında kullanılır. Petrol rafine etme endüstrisi için iyi bir malzemedir.

Kazan Sacları Kimyasal Özellikleri

Farklı bileşime ve kaliteye sahip çok sayıda kazan sacı vardır. Alaşımsız olanların içerisinde Mn miktarı daha fazlayken S ve P elementleri daha az bulunur. Pürüz, çatlak, kaba çizik gibi istenmeyen hataların olmaması için normalize işlemine tabi tutulurlar. Tek kötü yanı 350 dereceden sonra mekanik özelliklerinin azalmaya başlamasıdır. Bu nedenle alternatif bir malzeme üretimi gerekli olmuş, içerisine Cr, Mo, Mn, W ve V elementlerinden belirli oranlarda eklenen az alaşımlı kazan sacları bulunmuştur. Burada Mo kısaltmasına sahip molibden miktarı kritik rol oynamaktadır. %0,25 ila %1.10 arasında malzemeye eklenerek yüksek sıcaklık şartlarına dayanması sağlanmaktadır.

P355NH Kalitesi ve kimyasal yapısı

P355nh kalitesi kazan sacları arasından en mukavemetli sac olarak tanımlanmaktadır.

 

p355nh kimyasal yapısı
p355nh kimyasal yapısı

https://celikfiyatlari.com/

Loading