Yüksek Isıya Dayanıklı Çelikler Kazan Sacları

Yüksek Isıya Dayanıklı Çelikler Kazan Sacları

Yüksek ısıya dayanıklı çelikler kazan saclarının bir diğer adı da basınçlı kap çelikleridir. En bilinen özellikleri kolay kaynaklanabilir olmalarıdır. Kesiti 25 mm’den küçük olan saclar kaynaklanırken ısı tesirinde kalan bölge yani ITAB’da sertleşme eğilimi görülmez. Bu sayede neredeyse bütün kaynak teknikleri ile sorunsuz bir şekilde kaynak yapılabilir. 25 mm’den büyük olanların ITAB bölgesinde sertliğin arttığı görülmüştür. Bu nedenle kaynak öncesinde ön tavlama yapılır. İhtiyaç duyulursa kaynak sonrasında giderme gerilim tavlaması da yapılmalıdır. Sacların kaynak kabiliyetlerinde ısıl işleme göre artma ya da azalma görülebilir. Yüksek sıcaklık şartlarında dayanıklılıklarını korurlar. Yüksek basınca maruz kaldıklarında bile iyi plastisite ve tokluk özelliklerine sahiplerdir. Kolay deformasyona uğramazlar. Bu sayede uzun süre bozunmadan kullanılabilirler. Sanayide birçok alanda kullanılan kazan sacları farklı bileşenlerden oluşur. Karbon miktarı arttıkça sertlik ve dayanım artar. Malzeme sertliğinin artması kırılmalara neden olabileceğinden alaşım elementleri eklenir. Bu sayede malzeme farklı sıcaklıklarda uzun süre kullanılır.

P235GH

P235GH Kalite malzeme EN 10216-2 standardına göre alaşımsız çelik olarak tanımlanır. Endüstride kazan üretiminde yardımcı parça olarak kullanılır. Yaklaşık 150-200oC sıcaklıklara kadar bozunmadan kalır. Buhar kazanlarında kullanıldığında daha yüksek sıcaklıklara da dayandığı görülmüştür. Soğuk şekillendirmeye uygun olduğundan kolay işlenebilir. Ülkemizde sadece Erdemir’in ürettiği P235GH sacların kodu 6335’tir. Ürün kataloğunda bu kod yüksek sıcaklık ve basınç altında kullanıma uygun kazan çelikleri olarak tanımlanmıştır.

P265GH

Genellikle petrol, gaz ve kimya endüstrisinde kullanılan P265GH, dikişsiz çelik borulardandır. 450 oC sıcaklığa kadar dayanabilir.  Bundan dolayı kazan ve boru üretiminde sıklıkla tercih edilmektedir. P235GH malzemesi ile karşılaştırıldığında benzer kimyasal özellikler gösterdiği  görülür. Ancak Karbon içeriği daha yüksek, Mangan içeriği daha düşüktür. Manganın yararlı etkileri karbon oranı arttıkça ortaya çıkar. Çelikte istenmeyen sünekliliğin azalmasını sağlarken dayanımını arttırır. Bu özelliklerinden dolayı çekme dayanımı daha yüksektir. Bu sayede daha iyi verim alınabilir.

P355GH

Basınçlı kaplar ve sıcak sıvı taşıyan boruların üretiminde kullanılan P355GH, kaynak yapılabilirliği iyi çelikler arasındadır. İçeriğindeki karbon ve mangan bileşenleri P265GH’den yüksektir. Satın alacağınız malzemenin kullanım yerinize uygun olması çok önemlidir. Örneğin çok yüksek sıcaklıklarda kullanacağınız basınçlı bir kap üretecekseniz P235GH malzemesini almanız işinizi görmeyecektir. Malzeme seçimi konusunda kararsız kaldıysanız firmamızdan destek alabilirsiniz. Alanında deneyimli mühendis kadromuzla en iyi malzemeyi seçmenizi sağlayabiliriz.

Yüksek Basınç Altında Kullanıma Uygun Alaşımsız Kazan Çelikleri

Kimyasal Bileşim (%)

Mekanik Özellikler

error: Content is protected !!