Basınçlı kaplar ve boru hatları yapmak için kazan çelik kalite

Basınçlı kaplar ve boru hatları yapmak için kazan çelik kalite plakası adı verilen bir çelik alaşım alt ailesi kullanılır. Hem karada hem de denizde kurulumlarda çok çeşitli spesifikasyonlar ve kaliteler kullanılabilir. doğal gazın çıkarılması. petrolü yeniden kullanmak kimyasalların tutulması. kriyojenik kullanarak ulaşım. Kazan sınıfı levha, petrokimya ve gaz üretim endüstrilerinde çok çeşitli uygulamalar için kullanılır ve bunların her biri, bir dizi temel niteliğe sahip en yüksek kaliteli alaşımları gerektirir.

Malzeme EN 10028-2 DIN 17155 BS 1501 ASTM JIS G3115
1.0345 P235GH HI 161 Gr. 360 / 164 Gr. 360 A 285 Gr. C-A 414 Gr. C / A 516 Gr. 55 SPV 24
1.0425 P265GH HII 161 Gr. 400 / 164 Gr. 400 / 224 Gr. 400 A 414 Gr. E / A 516 Gr. 60
1.0481 P295GH 17 Mn 4 224 Gr. 490 A 414 Gr. F / A 516 Gr. 65 SPV 32
1.0473 P355GH 19 Mn 6 A 414 Gr. G SPV 36
1.5415 16Mo3 15 Mo 3 1503 – 243 B A 204 Gr. B
1.7335 13CrMo4-5 13CrMo 4 4 620 Gr. 27 A 387 Gr. 12
1.738 10CrMo9-10 10CrMo 9 10 622 Gr. 31 A 387 Gr. 22
1.7383 11CrMo9-10

Kaynaklanabilirlik

Silindirik veya küresel bir bileşen oluşturmak için, basınçlı kaplar ve kazanlar oluşturmak için çok sayıda kavisli çelik levha genellikle birbirine kaynaklanır. Bu tasarımla bileşen, kriyojenik sıcaklıklarda sıvılaştırılmış gazlardan ve basınçlı sıvılardan gelen basıncı taşıyabilir. Bu nedenle, kazan kalite levhasının en önemli özelliklerinden biri kaynaklanabilirliktir.
Belirli bir çelik kalitesi için en iyi birleştirme tekniklerini belirlemek amacıyla bir alaşımın kaynak yapma yeteneği niteliksel olarak değerlendirilir. Kazan sınıfı levhayı birleştirmenin önerilen yolu ergitme kaynağıdır, ancak tasarım hatası modlarının olasılığını azaltmak için, her bir çeliğin temel yapısına karşı kabul edilebilir kaynak tekniklerini tanımlamak çok önemlidir.

Sıcaklıkla İlgili Tokluk

Kazan sınıfı levhanın çekme tokluğu, malzemenin mekanik gerilime, kırılganlığa ve sünekliğe ne kadar iyi direnç gösterdiğinin önemli bir göstergesidir. Basınçlı kaplara sıklıkla ve sürekli olarak aşırı sıcaklıklar uygulanır, bu da yapılarında kullanılan çeliklerin çekme tokluğunu önemli ölçüde değiştirebilir.
Mühendisler, Charpy tanımlarını kullanarak kazan sınıfı levhanın düşük sıcaklık dayanıklılığını değerlendirerek, malzemenin operasyonel koşullar altında gerilime dayanma yeteneğini tahmin edebilirler.

Sürünmeye Karşı Dayanıklılık

Bir malzeme uzun bir süre boyunca yüksek düzeyde mekanik strese maruz kaldığında, sürünme deformasyonu veya soğuk akış olarak bilinen bir süreçle yavaş yavaş mekanik olarak bozulur. Çelik kalitelerinin hizmet ömürleri boyunca önemli termodinamik baskılara maruz kaldığı göz önüne alındığında, bu, basınçlı kap uygulamalarında çok önemli bir özelliktir.
Kazan sınıfı levhanın mükemmel tokluk nitelikleri, hem uygulanan hem de ortam basınçlarına yanıt vermeyi amaçlamaktadır. Malzemelerin aşırı derecede sert veya kırılgan olmamasını ve zor koşullar altında uzun süreli dayanıklılık ve süneklik sağlamasını sağlamak için, en yüksek seviyede çentik tokluğu açısından değerlendirilirler.

Korozyon Koruması

Kazan sınıf plakasının gerekli korozyon direnci çoğunlukla nerede kullanılacağına bağlıdır. Kriyojenik gazlara, hidrokarbonlara, asidik sıvılara ve daha fazlasına karşı belirli dirençler sağlamak için hassas bir şekilde kontrol edilebilen çelik kalitesinin kimyasal yapısı performansı belirler.
Örneğin Masteel, ekşi hizmet sektöründeki yaygın sorunları ele almak için Hidrojen Kaynaklı Çatlamaya (HIC) dayanıklı kazan sınıfı levhaya önemli yatırımlar yaptı. Basınçlı kap çelik kaliteleri ve kazan kalite levhası için ana arıza mekanizmalarından biri soğuk çatlamadır. Isıl işlem veya birleştirme sırasında çelik mikro yapısında ve martensit formlarında hidrojen (H2) bulunduğunda olur. Petrokimya fabrikaları için, bu sorunun temel bileşenlerden çıkarılması, maliyetler ve iş hacmi üzerinde gözle görülür bir olumlu etkiye sahip olabilir.
Standart: ASTM A516 / ASME SA 516 Gr 60 / 65/ 70
Genişlik: 1000mm-4500mm
Kalınlık: 5mm-150mm
Uzunluk: 3000mm-18000mm
Tedarik Durumu : Haddelenmiş, Normalleştirilmiş Haddeleme, Fırın Normalleştirme, Vakumla Gaz Giderme, Simüle Kaynak Sonrası Isıl İşlem veya müşteri ihtiyacına göre.
Darbe testi : -52° C
Temperleme: Çentik tokluğu, sıcak haddelemeden söndürülmüş soğutma veya tedarikçi tarafından normalleştirme yoluyla iyileştirilebilir. Alıcı ve tedarikçi arasında böyle daha hızlı bir soğutma oranı üzerinde anlaşmaya varılırsa, çelik de 1200 F’de temperlenecektir.
Uygulamalar : Ortam sıcaklığından daha düşük servis için geliştirilmiş çentik tokluğu gerektiren basınçlı kapların kaynaklı imalatında kullanılır.
Üretim Süreci : Sıcak Haddelenmiş (HR)

Yüksek dayanımlı çelikler

,Yüksek dayanımlı çelikler, bir kaynak uygulamasında tamamlanmış bir ürünün hem güç hem de tokluk düzeylerinin artması gerektiğinde göz önünde bulundurulması gereken bir seçenektir. Bu malzemeler, aynı anda malzemenin toplam kalınlığında bir azalma sağlarken ve ek bir bonus olarak daha düşük bir toplam ağırlık sağlarken, olağanüstü bir güç sağlar.
Yüksek mukavemetli çeliklerin kaynaklanması, bu malzemelerin çok sayıda avantaj sağlamasına rağmen, birkaç nedenden dolayı zor olabilir. Yüksek dayanımlı çelikleri düzgün bir şekilde kaynaklamak için, dolgu metali seçimi gibi çeşitli unsurları dikkate almak önemlidir. Bunun nedeni, imalat ve fabrikasyonda yüksek mukavemetli çeliklerin kullanımının daha yaygın hale gelmesidir.

Yüksek mukavemetli çeliğe giriş ve temelleri

İnsanlar “yüksek dayanımlı çelik”ten bahsettiklerinde, yüksek çekme ve akma dayanımlarına sahip ana malzemeler ve dolgu metalleri kullanılarak yapılan çeliği kastederler. Bir malzemeyi deforme etmek veya bükmek için gereken kuvvet miktarına akma mukavemeti, bir malzemeyi kırılana kadar çekmek veya germek için gereken kuvvet miktarına ise çekme mukavemeti denir. Yüksek dayanımlı çelikler, diğer çeliklere göre daha yüksek çekme ve akma dayanımlarına sahip olduklarından, şiddetli yükler altında neredeyse bükülmezler. Sonuç olarak, yüksek dayanımlı çeliklerde diğer çeliklere göre daha az deformasyon veya kırılma olasılığı vardır.
Yüksek mukavemetli çeliklerin sınıflandırılması, ASTM, ABS veya AISI gibi bir endüstri standardına uygun olabilir. Öte yandan, yüksek dayanımlı çelikler bir çelik üreticisine özel olabilir ve bu durumda tipik sınıflandırma sistemlerine uymazlar. Tescilli yüksek mukavemetli alaşımlar için çelik üreticisi, kaynak prosedürleri, dolgu metali tavsiyeleri, kaynak öncesi ve sonrası ısıl işlem ve önerilen pasolar arası sıcaklık kontrolleri hakkında faydalı bilgiler sağlayabilir. Ayrıca, çelik üreticisi tavsiye edilen pasolar arası sıcaklık kontrolleri hakkında da bilgi verebilir.

Yüksek mukavemetli çelikler

Yüksek mukavemetli çelikler, daha fazla ağırlık taşıyabilen, daha az ağırlığa sahip ve zorlu hizmet koşullarına dayanabilen malların yapımında kullanılır. Bu, bu çeliklerin sahip olduğu artan mukavemet-ağırlık oranı ile mümkün olmaktadır. Belirli bir uygulama için ağırlığı azaltmak gerektiğinde, yüksek dayanımlı çeliğin benimsenmesi, hem daha ince hem de daha hafif olan malzemenin kullanılmasını mümkün kılabilir.
Yüksek mukavemetli malzemelerin kullanımına, basınçlı kapların ve vinçlerin inşası gibi bazı sektörlerde tarihsel olarak ihtiyaç duyulmuştur. Ancak kullanımları, kamyon ve treyler üretimi gibi ek endüstrilere doğru genişliyor.
Alaşım elementleri, özellikle manganez ve nikel, bu malzemelerin geliştirilmiş mukavemetinden sorumludur. Molibden ve krom ilavesi, bazı yüksek mukavemetli çeliklerin mukavemetini daha da artırabilir. Bu alaşım elementleri, soğudukça çeliğin yapısının gelişme şeklini değiştirerek, bükülme veya burulma nedeniyle deformasyona karşı daha dirençli bir yapı ile sonuçlanır.
Mukavemeti yüksek bir çelik kullanmak için yapının mühendislik tasarımına uygun bir dolgu metali seçmeniz gerekir. Kaynaklamanın neden olduğu gerilimlerin türü ve ayrıca kaynak yapılan yapının teknik tasarımı, uygun bir kimyasal bileşimin kullanılıp kullanılmayacağına nihai olarak karar verecektir.
error: Content is protected !!